El projecte és una realitat gràcies als fons Next Generation EU
Després de la crisi econòmica, social i sanitària derivada de la COVID-19, la Unió Europea va apostar per Next Generation EU, el major instrument d’estímul financer per a traure del mal pas als Estats membres que més patien els estralls de la pandèmia.
Un instrument dotat amb més de 800.000 milions d’euros per a apostar per una Unió Europea més verda, digital, saludable, forta i igualitària. Per a accedir a estos fons, els Estats membres van haver de presentar plans nacionals de recuperació, que la Comissió Europea va validar a posteriori, per a rebre els desemborsaments.
Així va nàixer el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, el projecte espanyol basat en deu polítiques palanca per a caminar a favor de la transició ecològica, transformació digital, cohesió territorial i igualtat de gènere.
El cinqué pilar del pla és la ‘Modernització i digitalització del teixit industrial i de la pyme, recuperació del turisme i impuls a una Espanya nació emprenedora’. Dins d’esta política palanca es troba l’objectiu ‘connectivitat digital, impuls de la ciberseguretat i desplegament del 5G’, amb el subapartat ‘desplegue d’infraestructures digitals transfrontereres, que inclou el desenvolupament d’ecosistemes d’I+D i innovació en computació en el núvol’.
És en este punt on s’integra el projecte Integra Cloud. Part amb l’objectiu de fer d’Espanya un dels ecosistemes més desenvolupats de computació en el núvol, coadjuvant així a l’autonomia digital d’Europa. Així, amb la finalitat concreta de promoure la transformació digital a través de la investigació, el desenvolupament i la innovació en l’àmbit de les tecnologies de computació en el núvol.
El projecte Integra Cloud és una realitat gràcies al Reial decret 959/2022, de 15 de novembre, pel qual es regula la concessió directa d’una subvenció a centres i fundacions públiques d’investigació i universitats públiques espanyoles per a la realització de projectes innovadors en l’àrea de computació en el núvol del programa UNICO I+D Cloud, en el marc del Pla Europeu de Recuperació, Transformació i Resiliència.
El citat Reial decret té com a objectiu incrementar el lideratge dels grups d’investigació espanyols en computació del núvol, reforçar la participació espanyola en els projectes del programa Horizon Europe, transferir el coneixement capdavanter de computació en el núvol de grups d’investigació del sector públic al sector privat (especialment pymes), per a enfortir el teixit empresarial, impulsar la generació d’ocupació de qualitat i garantir una igualtat real i efectiva entre dones i homes.
El ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha repartit 42,9 milions d’euros entre deu entitats beneficiàries. Esta subvenció ha arribat gràcies a la solvència investigadora d’INCLIVA, experiència i resultats avalats per alguns projectes anteriors com BigMedilytics i Bodypass, germen de Integra Cloud. Dos projectes europeus finançats pel Programa d’Investigació i Innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.