Ètica i seguretat per a garantir la protecció de les dades
Integra Cloud planteja importants desafiaments ètics, legals i socials que han de ser abordats mitjançant la implementació de les mesures de seguretat i protocols adequats, de privacitat i protecció, per a garantir que totes les inquietuds i deures ètics s’aborden de manera òptima. Això garanteix que el projecte complisca amb la legislació nacional i de la Unió Europea.
Què és la Investigació i Innovació Responsable?
Per a anticipar i avaluar les possibles implicacions i expectatives de la societat respecte a la investigació i innovació existeix un mecanisme europeu, que és la Investigació i Innovació Responsable (RRI, per les seues sigles en anglés, Responsible Research and Innovation), que sorgeix en el marc del programa Horizon 2020.
Les principals contribucions de la RRI són les següents:
-
QualitatMillorar la qualitat, la rellevància i l’impacte dels projectes científics.
-
GovernançaCreació de mecanismes de governança que involucren als diferents actors del sistema sanitari.
-
SocialFomentar la confiança i el suport social a la ciència a través del disseny de protocols que respecten els drets humans i animals.
-
DivulgacióRealització d’activitats de divulgació i educació per a acostar la ciència a la ciutadania.
-
IgualtatPromoció de la igualtat de gènere i la diversitat en els equips d’investigació.
-
DigitalÚs de plataformes digitals per a compartir les dades i resultats de manera oberta i accessible.
Principis del RRI en
Integra Cloud
L’objectiu d’aquesta eina és fomentar una investigació i innovació inclusives i sostenibles, obertes i transparents, anticipativas i reflexives, sensibles i adaptatives, capaces de respondre als reptes socials actuals i adaptar-se als coneixements i necessitats emergents.
Per a això, desenvolupa sis pilars:
Ètica
La investigació i la innovació han de respectar els drets fonamentals i adherir-se als estàndards ètics més exigents. En aquesta línia, Integra Cloud està alineada amb els valors socials, reflexionant sobre les idees i preocupacions de la societat. Aquesta plataforma busca contribuir a la creació d’un ecosistema digital inclusiu, sostenible i responsable.
Governança
Hi ha una responsabilitat col·lectiva en l’impacte de la investigació i innovació i és imprescindible una governança participativa per a fer front als nous reptes, de manera transparent i reflexiva. Per això, Integra Cloud crearà un marc participatiu de governança amb els diferents actors del sistema sanitari valencià, que donarà confiança al projecte.
Ciència oberta
Els resultats de la investigació i la innovació finançada amb fons públics han de ser accessibles i transparents, tant les publicacions com les dades que es deriven d’aquestes. Integra Cloud té una web i xarxes socials obertes, demostracions públiques, comunicats de premsa i vídeos divulgatius. Aquests expliquen els casos d’ús a la comunitat científica i la ciutadania.
Participació Ciutadana
Acostar a la societat les decisions sobre polítiques d’investigació i innovació les fa més legítimes. Integra Cloud advoca per un model de participació ciutadana que té en compte les opinions dels usuaris i usuàries després de les demostracions públiques de cada cas d’ús. Serviran per a millorar el projecte de cara a noves fases de desenvolupament.
Educació Científica
Promoure l’educació científica, la formació i pensament crític per a facilitar oportunitats educatives vinculades a les seues investigacions i garantir un futur millor per a la ciència. INCLIVA organitza des de fa anys visites de centres educatius a les seues instal·lacions. Integra Cloud també participa en aquestes formacions incloent el visionat d’un vídeo divulgatiu del projecte.
Igualtat de gènere
La igualtat de gènere és una prioritat en l’Espai Europeu d’Investigació i implica promoure equips variats i garantir la igualtat en els òrgans de presa de decisions. També ho és per a la Generalitat Valenciana i INCLIVA. Integra Cloud és un projecte amb un equip multidisciplinari, que garanteix que la dimensió de gènere estiga present per a millorar la qualitat i rellevància social dels resultats.
Protecció de dades
La protecció de dades és un dret de l’ésser humà que naix vinculat a la norma aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides en 1948 amb l’objectiu de garantir la dignitat enfront de la invasió que suposa la recollida i tractament excessiu de dades personals.
La seua fi última és establir un marc de garanties que faça possible l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats de les persones, per a impedir que l’ús de la informació personal puga utilitzar-se en contra seua.
A Espanya es regula a través de l’aplicació del Reglament 2016/679 de la CE i la Llei orgànica 3/2018 de Protecció de Dades i Garantia de Drets Digitals (LODYGDD).