Vés al contingut
Tornar a notícies

INCLIVA desenvolupa un projecte pilot per a la integració d’informació sanitària en temps real en el departament de salut Clínic-Malva-rosa de València

Equip Integra Cloud
  • A partir d’una plataforma oberta i segura, es podrà optimitzar procediments, reduir costos i obtindre millores tant per als pacients com per a les entitats i professionals de l’atenció sanitària.
  • El projecte, finançat amb 5 milions d’euros pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, conclourà al juny de 2025.

València, 24 de gener de 2024. El L’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA ha obtingut 5,2 milions de finançament nacional per a realitzar un projecte pilot per a la integració d’informació sanitària en temps real del departament de salut Clínic-Malva-rosa de la província de València. Este projecte permetrà optimitzar els procediments assistencials i reduir costos sanitaris, obtenint millores tant per als pacients com per a les diferents entitats i professionals que intervenen al llarg de tot el procés assistencial.

INCLIVA és l’únic centre d’investigació sanitària d’Espanya beneficiari d’estes ajudes concedides pel Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital a centres i fundacions públics d’investigació i universitats públiques pel retorn obtingut per la participació en projectes de R+D+i dins de la iniciativa pública-privada cPPP Big Data relacionada amb computació en el núvol d’Horitzó 2020, el programa de major excel·lència científica en este àmbit a la Unió Europea. El finançament rebut per INCLIVA és fruit de la seua participació en projectes europeus en Big Data com BigMedilytics i BodyPass.

El projecte Integra Cloud, que conclourà a la fi de juny de 2025, serà desenvolupat per la Plataforma d’Intel·ligència Artificial i Big Data d’INCLIVA, que té com a investigador principal al Dr. Josep Redón. A més, comptarà amb la participació de la Unitat d’Informàtica d’INCLIVA, així com dels Serveis d’Informàtica, Medicina Interna i Farmàcia de l’Hospital Clínic Universitari de València i de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat.

Integra Cloud té com a objectiu final transformar el sector assistencial sanitari mitjançant una sèrie d’activitats basades en la disponibilitat i anàlisi dels processos assistencials i de logística en temps real.

El projecte crearà una plataforma oberta i segura d’integració de tota la informació sanitària que permetrà l’accés, captura, emmagatzematge i intercanvi descentralitzat de dades de salut en temps real dins del departament de salut Clínic-Malva-rosa, que abasta a uns 350.000 habitants. La plataforma possibilitarà el desenvolupament de models d’intel·ligència artificial (IA) i analítica predictiva que empoderaran als gestors i professionals sanitaris en la presa de decisions. D’aquesta manera, es pretén millorar els resultats sanitaris i l’experiència del pacient i reduir el cost de l’assistència.

El sector sanitari representa actualment el 10% del PIB de la Unió Europea (UE). S’estima que la despesa sanitària total de la UE és de 1,48 bilions d’euros, dels quals quasi un bilió correspon a hospitals i proveïdors d’atenció ambulatòria. S’espera que esta xifra augmente un 30% fins a 2060, principalment a causa del ràpid envelliment de la població. Tot això porta a una creixent pressió dels costos sobre els pressupostos públics i a un creixement de la demanda, la qual cosa amenaça la sostenibilitat dels sistemes sanitaris europeus i planteja la necessitat d’optimitzar els models de gestió.

El projecte generarà un ‘llac de dades sanitàries’ (datalake) que habilitarà l’explotació segura de dades, i permetrà la connexió amb altres datalakes nacionals i internacionals, convertint-se en el precursor de nous aplicatius intel·ligents desenvolupats mitjançant tècniques de IA. L’automatització i visualització de mètriques globals, a través de la combinació de les fonts d’informació (primària, especialitzada i altres) ajudaran a la presa de decisions per part de les autoritats de salut pública. Així mateix, es desenvoluparà una interfície de cara a la implantació futura de la telemedicina.

“Integra Cloud posicionarà a Espanya i a la Comunitat Valenciana, en particular, del departament de salut Clínic-Malva-rosa i INCLIVA, com un node d’excel·lència en IA que actuarà com a catalitzador dins del sector salut, tant per a la generació de coneixement i noves capacitats digitals, com de noves oportunitats per a la indústria”, destaca el Dr. Josep Redón.

La plataforma es validarà en quatre casos d’ús en el departament de salut Clínic-Malva-rosa. La integració reeixida dels diferents components, capes i eines de la plataforma, demostrarà que és fàcil de configurar i explotar per a la seua futura escalabilitat a nivell de la Comunitat Valenciana, així com altres regions a nivell nacional i internacional.

Integra Cloud ha obtingut finançament del Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital en virtut del Reial decret 959/2022, de 15 de novembre, pel qual es regula la concessió directa d’una subvenció a centres i fundacions públics d’investigació i universitats públiques espanyoles per a la realització de projectes innovadors en l’àrea de computació en el núvol del Programa UNICO I+D Cloud, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea- Next Generation EU.