Vés al contingut

El món de les dades intel·ligents al servei de la salut

Integra Cloud és un projecte liderat per la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana INCLIVA, pertanyent a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

Té com a objectiu la creació d’una plataforma basada en la computació ‘Cloud Edge’ i el desenvolupament de sistemes predictius i d’intel·ligència artificial.

L’optimització de la quàdruple hèlix d’assistència sanitària

Integra Cloud naix amb el propòsit de crear un espai de dades o ‘data lake’ sanitari que afavorisca l’aprenentatge, l’avantguarda i l’impacte social.

Tot això es tradueix en beneficis per a l’àmbit sanitari i acadèmic, així com de la investigació i societat civil, sota el paraigua de la Investigació i Innovació Responsable.

  • Impacte en els resultats de salut a mitjà i llarg termini.

  • Reducció del cost assistencial.

  • Millora en la qualitat de la informació, els processos i serveis.

  • Optimització de l’experiència dels i les pacients.

Impacte de Integra Cloud en el sistema sanitari

Aquest impacte suposarà una millora assistencial gràcies al desenvolupament d’un model de gestió adequat a les necessitats dels gestors de l’atenció sanitària, la implantació de metodologies de predicció de necessitats, sistemes de suport a la presa de decisions i a la integració de la telemedicina.

Ús intel·ligent de les dades per a un millor sistema sanitari

Integra Cloud persegueix el desenvolupament d’una plataforma segura que integre informació sanitària en temps real, aplicant mètodes d’Intel·ligència Artificial (IA) i analítica predictiva. El projecte busca demostrar el rendiment sobre la base de quatre casos d’ús: gestió de quadres de comandament, assistència a la porta d’urgències, eficiència d’atenció primària i vigilància de noves malalties cròniques en Salut Pública.

Gestió

Disseny d’un quadre de comandaments multidimensional basat en els models d’intel·ligència artificial sobre la base de dos blocs diferenciats.

D’una banda, el corporatiu, dirigit a monitorar els resultats aconseguits sobre els objectius de l’acord de gestió sanitària anual, i, d’altra banda, el sectorial, per a donar suport informatiu en les rutes assistencials com a estratègia de canvi dels processos i integració dels nivells assistencials.

Assistència

Anàlisi del funcionament de la porta d’urgències i predicció sobre l’arribada de pacients per a millorar la planificació del personal.

Es pretén optimitzar els fluxos d’assistència davant situacions crítiques, com pot ser la Síndrome coronària aguda, un ictus o una sèpsia, així com racionalitzar exploracions complementàries sobre la base de l’experiència i donar amb el diagnòstic adequat en el menor temps possible.

Eficiència

Monitoratge i avaluació dels serveis d’atenció primària per a realitzar una anàlisi del cost-eficiència de centres de salut i donar un servei d’alta qualitat contenint la despesa sanitària.

Per a això s’incorporaran les variables sociodemogràfiques i socioeconòmiques clau i es tindran en compte els inputs i outputs més adequats per a mesurar l’eficiència.

Salut Pública

Millorar l’eficiència en la integració dels sistemes de vigilància de salut pública davant possibles casos de malalties cròniques no transmissibles, com el cas de la diabetis, no incloses habitualment en els sistemes de notificació.

Integra Cloud aposta pel desenvolupament de la vigilància d’aquestes patologies que, en l’actualitat, no disposen de sistemes específics de vigilància en salut pública.

‘Cloud Edge’

La computació en la vora o “Cloud Edge” permet processar dades prop de l’origen, reduint la latència i el consum d’ample de banda.

L’ús d’aquesta tecnologia pot tindre un impacte en la salut, ja que proporciona accés a informació en temps real i facilita una col·laboració més fluida entre professionals.

  • Integració
    Anàlisi de grans volums de dades biomèdiques, sense necessitat de transferència a centres de dades remotes.
  • Seguretat
    Seguretat i protecció de les dades sensibles en origen.
  • Personalització
    Major eficiència en l’atenció mèdica gràcies a la possibilitat de realitzar diagnòstics més precisos i tractaments personalitzats.

Ètica i seguretat sobre la base de la Investigació i Innovació Responsable

La Investigació i Innovació Responsable (RRI, per les seues sigles en anglés) pot contribuir a millorar la qualitat, la rellevància i l’impacte dels projectes científics, així com a fomentar la confiança i el suport social a la ciència. La RRI dona suport a una investigació i innovació inclusives i sostenibles, obertes i transparents, anticipatives i reflexives, sensibles i adaptatives, capaces de respondre als reptes socials actuals i adaptar-se als coneixements i necessitats emergents.

Integra Cloud i la Protecció de Dades

Aquesta plataforma, com a element d’investigació sanitària, ha plantejat importants desafiaments ètics, legals i socials.

A causa de la sensibilitat de les dades tractades, s’han implementat diverses mesures de seguretat com a anonimització massiva de dades, restriccions d’accés, allotjament de dades en territori europeu, entre altres; així com dels estàndards i protocols de privacitat i seguretat, com el ENS, adequats per a garantir la protecció de les dades.

Això garanteix que el projecte complisca amb la legislació nacional i de la Unió Europea.