Vés al contingut
Tornar a notícies

Integra Cloud: el món de les dades intel·ligents al servici de la salut

Desgranem les claus d’este projecte pioner de la mà del Dr. Josep Redón, investigador principal

Dr Josep Redón i Mas

El projecte Integra Cloud està liderat pel doctor Josep Redón Mas, coordinador del Grup d’Estudi de Risc Cardiometabólico i Renal, així com de la Plataforma d’Intel·ligència Artificial i Big Data d’INCLIVA.

El que fora catedràtic de Medicina Interna de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i cap de Servici de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València fins a la seua jubilació en 2021, ha compaginat sempre la seua labor assistencial, amb la docent i la investigació.

Ha capitanejat i participat en més de 40 projectes en el camp de la Hipertensió Arterial i Risc Vascular, que li han portat a convertir-se en un referent internacional en el seu àmbit d’estudi. A més, fruit del seu compromís amb la investigació, va assumir durant anys el càrrec com a director Científic de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA.

En l’actualitat està treballant en diversos projectes en els quals busca aprofitar els beneficis de la intel·ligència artificial (IA) aplicada a la medicina.

  • Per a situar-nos, com resumiria l’objectiu del projecte Integra Cloud?

El projecte busca integrar les dades de salut dels i les habitants del Departament de Salut Clínic-Malva-rosa perquè el personal sanitari els use en usos primaris. Així, es busca millorar la qualitat i la integració de les dades de diferents fonts, incloent-hi registres externs, i optimitzar els resultats assistencials i de gestió.

  • Com sorgix la idea de desenvolupar este projecte?

La idea sorgix després d’anys d’experiència utilitzant dades de salut amb valor sanitari i ser conscients de tota la informació i possibilitats que perdem sense agrupar-los en temps real. Fer això últim possible permetria millorar, no sols l’assistència, sinó fer estudis de projeccions per a anticipar-nos a les necessitats assistencials i de gestió amb la finalitat d’optimitzar els recursos.

  • Quins són els principals desafiaments als quals s’enfronta INCLIVA amb este projecte?

Integra Cloud presenta uns certs riscos per tractar-se d’un projecte que busca fer un salt qualitatiu cap a unes estructures que actualment no estan totalment integrades. No obstant això, estic convençut que gràcies a l’empenyiment de l’equip de l’Hospital Clínic i INCLIVA, així com de les estructures de la Conselleria de Sanitat, incloent-hi la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital, este projecte arribarà a bon port.

  • Integra Cloud no és el primer projecte d’investigació en el qual treballa amb la Intel·ligència Artificial com a aliada. BigData4BetterHeart, BigMedilytics són dos bons exemples. Com poden contribuir les diferents tècniques de IA en l’àmbit d’investigació i telemedicina?

La IA introduïx un canvi de paradigma en la investigació mèdica i, en conseqüència, en l’atenció mèdica en un futur pròxim. Això implica canvis en diversos àmbits i desafiaments per a adaptar-se a ells i entendre’ls, com a infraestructures mèdiques, assajos clínics, medicina de precisió, sistemes de suport a la presa de decisions, etc. El repte és l’esforç necessari per a substituir els mètodes i formes d’atenció existents i la comprensió del món mèdic.

  • Quins resultats espera obtindre amb Integra Cloud?

Amb este projecte tenim la il·lusió d’aconseguir una estructura que millore i integre les dades dels i les pacients per a una millor atenció, planificació i seguiment dels seus processos mòrbids. Al mateix temps, ens donarà una eina per a la predicció d’esdeveniments i necessitats futures, avançant-nos amb la previsió a una millor i més cost-eficaç atenció sanitària. No hi ha cap dubte que també ens proporcionarà una eina per als usos secundaris d’investigació i la possibilitat d’una integració a nivell europeu.

  • Quins són els reptes futurs en els quals li agradaria treballar?

Sens dubte amb els projectes de l’Espai Europeu de Dades de Salut, ja que crec que pot oferir un valor afegit per a la millor profilaxi, avaluació, tractament i gestió de les malalties a Europa.