Vés al contingut

El món de les dades intel·ligents al servei de la salut

Integra Cloud és una plataforma oberta d’accés, captura, emmagatzematge i intercanvi descentralitzat de dades de salut en temps real del departament de Salut Clínic-Malva-rosa de la província de València, liderat pel Dr. Josep Redón i Mes, investigador emèrit de INCLIVA.

Com naix Integra Cloud?

Després de la crisi econòmica, social i sanitària derivada de la COVID-19, la Unió Europea va apostar per Next Generation EU, un instrument d’estímul financer dotat amb més de 800.000 milions d’euros per a avançar en una UE més verda, digital, saludable, forta i igualitària.

  • Accés als fons europeus
    Per a accedir a aquests fons, els Estats membres van haver de presentar plans nacionals de recuperació. Així va nàixer el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), el projecte espanyol basat en deu polítiques palanca per a caminar a favor de la transició ecològica, transformació digital, cohesió territorial i igualtat de gènere.
  • Projectes innovadors en l’àrea de computació en el núvol
    En el marc d’aquest pla, el ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha repartit 42,9 milions d’euros entre deu centres i fundacions d’investigació i universitats públiques espanyoles per a la realització de projectes innovadors en l’àrea de computació en el núvol del programa UNICO I+D Cloud.
  • Transformació digital a través de la innovació
    UNICO I+D Cloud té com a objectiu fer d’Espanya un dels ecosistemes més desenvolupats de computació en el núvol, coadjuvant així a l’autonomia digital europea. La seua finalitat última és promoure la transformació digital a través de la investigació, el desenvolupament i la innovació.
  • Tercera entitat beneficiada amb major pressupost
    NCLIVA és la tercera entitat beneficiada amb major pressupost del programa espanyol, 5,2 milions d’euros, per a desenvolupar el projecte Integra Cloud.

Reptes i oportunitats per a millorar el sistema assistencial

El repte de Integra Cloud és millorar l’atenció sanitària mitjançant l’ús de la tecnologia. És una oportunitat per a crear un sistema de gestió que s’adapte a les necessitats dels i les professionals de la salut, que els ajude a prendre millors decisions i que els permeta usar la telemedicina per a oferir serveis de major qualitat i eficiència als i les pacients.

Beneficis de Integra Cloud

Aquest projecte té com a objectiu la creació d’una plataforma oberta d’accés, captura, emmagatzematge i intercanvi descentralitzat de dades de salut en temps real per a la computació ‘Cloud Edge’ i el desenvolupament de sistemes predictius i d’intel·ligència artificial.

  • ‘Data lake’
    Integra Cloud naix amb el propòsit de crear un espai de dades o ‘data lake’ sanitari que afavorisca l’aprenentatge, l’avantguarda i l’impacte social.
  • Beneficis
    El projecte persegueix aportar beneficis a l’àmbit sanitari i acadèmic, així com a la investigació i societat civil, sota el paraigua de la Investigació i Innovació Responsable.
  • Quàdruple Hèlix
    Preveu l’optimització de la quàdruple hèlix d’assistència sanitària a través de l’impacte en els resultats de salut a mitjà i llarg termini; la reducció del cost assistencial; la millora en la qualitat de la informació, processos i serveis i, finalment; l’optimització de l’experiència dels i les pacients.

Ús intel·ligent de les dades per a un millor sistema sanitari

El projecte Integra Cloud té com a objectiu el desenvolupament d’una plataforma segura que integre informació sanitària en temps real, aplicant mètodes d’Intel·ligència Artificial (IA) i analítica predictiva. Aquesta plataforma permet al personal sanitari accedir a dades rellevants dels i les pacients, així com a eines de suport a la decisió clínica.

A més, facilita la interoperabilitat entre els diferents sistemes d’informació sanitària existents, garantint el compliment de les normatives de protecció de dades i seguretat. Amb Integra Cloud es pretén millorar la qualitat i l’eficiència de l’atenció sanitària, així com impulsar la investigació i innovació en l’àmbit de la salut digital.

Casos d’ús

El projecte busca demostrar el rendiment sobre la base de quatre casos d’ús: gestió de quadres de comandament, assistència a la porta d’urgències, eficiència d’atenció primària i vigilància de noves malalties cròniques en Salut Pública.

Gestió

Disseny d’un quadre de comandaments multidimensional basat en els models d’intel·ligència artificial sobre la base de dos blocs diferenciats.

D’una banda, el corporatiu, dirigit a monitorar els resultats aconseguits sobre els objectius de l’acord de gestió sanitària anual, i, d’altra banda, el sectorial, per a donar suport informatiu en les rutes assistencials com a estratègia de canvi dels processos i integració dels nivells assistencials.

Assistència

Anàlisi del funcionament de la porta d’urgències i predicció sobre l’arribada de pacients per a millorar la planificació del personal.

Es pretén optimitzar els fluxos d’assistència davant situacions crítiques, com pot ser la Síndrome coronària aguda, un ictus o una sèpsia, així com racionalitzar exploracions complementàries sobre la base de l’experiència i donar amb el diagnòstic adequat en el menor temps possible.

Eficiència

Monitoratge i avaluació dels serveis d’atenció primària per a realitzar una anàlisi del cost-eficiència de centres de salut i donar un servei d’alta qualitat contenint la despesa sanitària.

Per a això s’incorporaran les variables sociodemogràfiques i socioeconòmiques clau i es tindran en compte els inputs i outputs més adequats per a mesurar l’eficiència.

Salut Pública

Millorar l’eficiència en la integració dels sistemes de vigilància de salut pública davant possibles casos de malalties cròniques no transmissibles, com el cas de la diabetis, no incloses habitualment en els sistemes de notificació.

Integra Cloud aposta pel desenvolupament de la vigilància d’aquestes patologies que, en l’actualitat, no disposen de sistemes específics de vigilància en salut pública.